diumenge, 30 de gener del 2011

Arriba l'Autúria 2011, el 6è festival de cançó d'autor de Reus, del 9 al 13 de febrer

(Clica damunt per fer-lo gran)
Torna l'Autúria amb Javier Krahe, Bikimel, Joan Rovira Acústik, David Vidal, Fito Luri, DeDuende, Gallina, Joan Colomo i Cira

L'Associació per a la Música Creativa i Actual (AMCA) de Reus tira endavant, del 9 al 13 de febrer, la sisena edició del festival de cançó d'autor Autúria. Aquest certamen va néixer l'any 2006 amb la voluntat de mostrar que l'estat actual de la cançó d'autor va molt més enllà de la típica imatge estereotipada que tots tenim del cantautor de tota la vida, de cançó protesta, cadira i guitarreta.

L'ampli ventall estilístic existent mostra que la cançó d'autor va molt més enllà de tot això. Cantautors dins el terreny del pop, del rock, del folk, més excèntrics o més tradicionals, ens demostren que aquest terme no és un gènere musical com a tal, sinó que és un concepte tan ampli com possibilitats musicals hi hagin.

Res té a veure, per exemple, la proposta que ens porta tot un mestre de mestres com és el veterà cantautor madrileny Javier Krahe (9 de febrer), amb el nou missatge d'algunes joves promeses del nou panorama del pop cantat en català com l'interessant Bikimel (10 de febrer) o la suggerent experiència que treballa el músic de The Unfinished Simpathy, Joan Colomo (12 de febrer).

El menorquí David Vidal i el reusenc Fito Luri aportaran la vessant més intimista i càlida de l'Autúria (11 de febrer), mentre que l'extremenya Cira ens acostarà els sons de Portugal i Mèxic, tot barrejant fados, arrels del country, el folk i el pop (13 de febrer). El festival de cançó d'autor reusenc també s'obre enguany a la ciutat i surt de La Palma com ja havia fet ara fa uns anys. El concert de Krahe tindrà lloc al Teatre Bartrina, però a més es programa una actuació de l'Autúria a El Pallol i una altra al nou Pub Xalet de La Fàbrica. En ple passeig comercial hi actuarà el músic reusenc DeDuende a ritme de rumba, rock, pop o tango (12 de febrer) i al nou bar de copes ho farà una de les veus més prometedores de l'actual escena soul i funky del país, Joan Rovira Acústik (10 de febrer). La resta de concerts se celebraran a l'escenari del Racó de la Palma.

L'AMCA, impulsora de l’Autúria, és una entitat nascuda l’any 1990 dedicada, principalment, a l’organització de concerts. Actualment promou una programació mensual i estable de concerts a Reus, i porta a la ciutat els artistes inclosos en el Circuit Ressons Jazz i en el cicle Artistas en Ruta. A més de l'Autúria, l'AMCA també està darrera d'un dels festivals de blues més veterans i reconeguts del país com és el ReusBlues, del festival de músiques del món ArReus i del cicle Concerts de Terrassa que cada estiu té lloc al Racó de la Palma.


Dimecres 9 de febrer. JAVIER KRAHE . Teatre Bartrina. 21:00 h. 10 euros.
Dijous 10 de febrer. BIKIMEL. El Racó de la Palma. 21:30 h. 6 euros.
Dijous 10 de febrer. JOAN ROVIRA ACÚSTIK. Pub Xalet de La Fàbrica. 23:30 h. Gratuït.
Divendres 11 de febrer. DAVID VIDAL / FITO LURI. El Racó de la Palma. 22:00 h. 6 euros.
Dissabte 12 de febrer. DEDUENDE. El Pallol. 18:00 h. Gratuït.
Dissabte 12 de febrer. GALLINA / JOAN COLOMO. El Racó de la Palma. 22:00 h. 6 euros.
Diumenge 13 de febrer. CIRA. El Racó de la Palma. 20:00 h. 6 euros.

Concert de presentació de l’Autúria:
Divendres 21 de gener. SALTAMARTÍ (Oliva Trencada). El Racó de la Palma. 22:30 h. 5 euros.


Dimecres 9 de febrer. 21:00 h.
JAVIER KRAHE
Teatre Bartrina.
10 euros
El perfil de Javier Krahe és el d’un cantautor de culte. Tres anys després del seu darrer disc torna el mestre Krahe amb ‘Toser y cantar’, un àlbum que s’acompanya del llibre ‘De mil amores’, on el catedràtic i escriptor Miguel Tomas y Valiente analitza l’univers literari del cantautor madrileny. El treball es completa amb més de 80 dibuixos, obra del pintor Octavio Colis. En les dotze cançons del nou treball, el cantautor torna a fer gala de la seva ironia desenfrenada, de la burla i de l’humor. Amb més de 30 anys d’ofici, Krahe va començar a fer les seves primeres actuacions a principis dels 80, fugint de la cançó protesta de la transició i contagiant-se de la corrent renovadora que va suposar la cançó d’autor francesa encapçalada per Georges Brassens. En aquella època va publicar ‘La Mandragora’, un disc del grup amb el mateix nom que va encapçalar al costat de Joaquín Sabina i Alberto Pérez. L’any 1999 fundà la discogràfica 18 Chulos, al costat de Pepín Tre, Santiago Segura, El Gran Wyoming, Faemino y Pablo Carbonell, amb la qual ha editat diversos dels seus discos.

Dijous 10 de febrer. 21:30 h.
BIKIMEL
El Racó de la Palma. Passeig Mata s/n Reus.
6 euros amb cervesa o refresc inclòs.
Explica la cantautora que l’stat Jònic, el nom del seu aclamat darrer disc, és un ‘estat de transició entre dues situacions; per sortir-ne hem de pitjar el botó que ens farà tornar enrera o tirar cap endavant’. Temàtiques on les que trencar la línea de l’horitzó pot alliberar-nos d’un món hermètic i geogràfic, on tot sembla estar limitat per un espai i un temps. Un còctel d’estils musicals i registres amb especial atenció a la veu. En aquest àlbum, Vicky de Clascà vesteix cançons amb pinzells de colors (com ‘L’Espantaocells’ i ‘Jònic’), es decanta per tons més aspres a ‘Plàstik’ i recupera un realisme més ancestral a ‘La Roca del Rei”. També refà una versió del seu habitual ‘La Mel del Meu Rebost’, en aquesta ocasió més amarga i elèctrica que d’habitual. Un grapat de cançons que atraparan a l’oient en aquest stat Jònic, gravat sota la batuta del productor Ricky Falkner (Love Of Lesbian, Anímic, Sanjosex) i Jordi Mora.

Dijous 10 de febrer. 23:30 h.
JOAN ROVIRA ACÚSTIK
Pub Xalet de La Fàbrica.
Gratuït.
Des de Camarles ens arriba una de les veus més prometedores de l’actual escena soul i funky del país. Aquests estils, el pop i el jazz donen forma a una suggerent proposta sorgida del qui va ser cantant dels barcelonins Arangu, amb els quals va enregistrar un disc l’any 2008. Després d’aquesta etapa, neix un nou projecte de petit format sota el nom de Joan Rovira Acústik. Acompanyat de la seva guitarra, pedalera d’efectes i un bombo electrònic ha estat tombant per Catalunya, Itàlia, Dubai i Anglaterra, presentant un repertori que combina temes propis i algunes de les cançons més conegudes d’ara i sempre de noms com Michael Jackson, Stevie Wonder, The Police, Jarabe de Palo o M-Clan. Actualment està a punt d’editar el seu primer disc i d’iniciar una gira per tot l’Estat.

Divendres 11 de febrer.  22:00 h.
DAVID VIDAL / FITO LURI
El Racó de la Palma.
6 euros amb cervesa o refresc inclòs.
DAVID VIDAL. El cantautor David Vidal (1974), una de les veus més càlides i singulars de Menorca, ha publicat 4 discos: ‘Argila’ (2001), ‘Estalactites’ (2003), ‘Aire en Zel’ (2005) i ‘Ferida i conjur’ (2009), unes cançons que es mouen entre la reflexió i l’erotisme, la tendresa i l’inconformisme, la passió i la solitud. Ha presentat aquests treballs a nombroses poblacions i auditoris de les Illes Balears, i a diferents sales de Catalunya, Madrid, Galícia, Múrcia i Aragó. Premiat en diversos certàmens, les seves cançons apareixen en set discos col·lectius. Del 2009 destaca el concert al Théâtre Molière de Brussel·les i del 2010, el que va tenir lloc a l’octubre CCC de València.
FITO LURI. Si per una cosa s'ha caracteritzat el reusenc Fito Luri és per ser un músic d’allò més polifacètic. Durant la seva trajectòria s'ha acostat a la música tradicional en més d'una ocasió, ha jugat amb el pop-rock, ha cantat en espectacles infantils i ens ha fet gaudir fent de 'frontman' d'orquestra al capdavant de la recordada La Padrina. Ara, se centra en la cançó d'autor, el camp on se sent ‘més còmode’, tal com ell mateix assegura. Les deu cançons que conformen 'Zoòtrop', el seu segon disc, són el resultat d'una recerca que ha acabat amb el naixement d'un àlbum més personal i intimista, que s'acosta al discurs estètic de la cançó d'autor catalana -amb pinzellades mediterrànies- portada als nostres dies. En les seves lletres, Luri  narra històries del tot quotidianes i no hi falten referències a les seves ciutats i als seus companys de batalles.

Dissabte 12 de febrer. 18:00 h.
DEDUENDE
Passeig Comercial El Pallol.
Gratuït.
DeDuende és el projecte de Carlos Chavero, un músic reusenc de 25 anys que va començar a compondre i a tocar la guitarra pels carrers del barri Sant Josep Obrer amb només 14. Les seves cançons parlen de la quotidianitat del dia a dia a ritme de rumba, rock, pop o tango. El 2009 va publicar 'A base de trapicheos', el seu primer disc que ha estat presentant arreu de l'Estat al costat de grups com Melendi o La Caja de Pandora, i que compta amb col·laboracions de músics d'Estopa i La Cabra Mecànica. Ara, prepara les cançons del seu segon llarga durada.
Dissabte 12 de febrer. 22:00 h.
GALLINA / JOAN COLOMO
El Racó de la Palma.
6 euros amb cervesa o refresc inclòs.
GALLINA. A finals de 2007, Àngel Santiago i Nando Oterino van començar a reunir-se per muntar cançons que guardaven des de principis dels anys 90. Tots dos han tocat amb diverses bandes (The Juan Zarppa’s Experience, Lax’n’Busto, Paco Enlaluna, Whiskyn’s, Papa:noes, Baked Beans...), però Gallina és el projecte que els ha fet deixar de ser covards i decidir-se a treure a la llum 12 temes premeditats, frescos, atrevits, madurs, profunds i influenciats pels sons dispars que els porten acompanyant durant tota la seva vida. Després del seu primer disc, presentat en sales i mitjans d’arreu de l’Estat, ara estan a punt d’editar un doble CD amb els EPs ‘Los heavys’ i ‘Els monstres’. Música sense complexes i lletres també desacomplexades, biogràfiques, realistes i màgiques a la vegada, iròniques, carregades de referències, mites i que acluquen l’ull a tots els que van deixar de ser adolescents a finals dels 90.
JOAN COLOMO. No content després d’haver injectat una dosis de frescor a The Unfinished Sympathy, ni amb capitanejar La Célula Durmiente, a més de seguir assajant amb els influents Zeidun, Colomo s’ha tret de la màniga un disc en solitari que representa una de las sorpreses de la temporada. Amb la seva coneguda bicefàlia cultural, entre arrels navarreses i el seu arrelament als turons del Montnegre, dóna una volta de cargol tant a la cançó castellana com a la catalana. Amb una lírica inèdita en ell fins ara, se’ns descobreix com un mestre de la cançó protesta, amb el nihilisme polític com a emblema i l’amor per les relacions humanes com alternativa a la mundana societat. L’eclecticisme musical que sempre l’ha caracteritzat també es fa present, encara que allunyat dels cànons del rock, per aprofundir en instruments acústics o arranjaments orquestrals, a vegades circenses i ‘cabareteros’.


Diumenge 13 de febrer. 20:00 h.
CIRA
El Racó de la Palma.
6 euros amb cervesa o refresc inclòs.
Cira és una cantant i compositora extremenya que porta més de tres anys dedicada al seu projecte musical i personal. De la mà del també músic i productor Raúl Marqués, sons de Portugal, Mèxic, arrels del folk, del country i del pop es barregen a les seves cançons, amb lletres intimistes però reveladores, embolcallades per una veu a vegades càlida i suggerent, a vegades trencada i estripada. Aviat aquest projecte publicarà el seu primer disc amb col·laboradors com Jairo Zavala, Depedro, Nacho Campillo i Tam Tam Go!, entre d’altres, on es podrà gaudir de la seva peculiar ‘mélange’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada